nedjelja, 20. studenoga 2016.

Bokvica – ljekovita svojstva i primjena

Bokvica se vrlo često naziva još i trputac, žilovlak ili konjska rebra. Postoji preko 200 vrsta bokvice, no mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi plosnati i široki, zašiljeni na vrhovima, cvjetići su maleni i nanizani kao pletenica i oprašuju se putem vjetra.  Plod bokvice je dvosjemeni te imamo mušku i žensku, a razlikuju se po širini listova. Mušku bokvicu karakteriziraju uski listovi, a žensku široki. Bokvica je široko rasprostranjena, nalazimo je po naseljima, dvorištima, po puteljcima, livadama, pašnjacima i šumama.

Ljekovita svojstva bokvice

Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga iznimna ljekovita svojstva.

List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Pomaže kod zarastanja rana, ogrebotina, porezotina i oštećenja kože
Djeluje protuupalno na kožu i sluznicu
Djeluje protiv lišajeva i uboda insekata
Čisti krv, želudac i pluća
Olakšava iskašljavanje sluzi
Smanjuje često mokrenje
Pozitivno djeluje na probavne organe
Protiv čireva na koži i želucu
Pomaže kod zarastanja žuljeva
Ublažava kašalj
Kod svih problema dišnih puteva od kašlja do tuberkuloze pluća i astme
Osnažuje bubrege i pluća
Preporučuje se kod tromboze
Svi dijelovi bokvice se koriste i imaju ljekovita svojstva, no najviše se ipak koristi lišće koje se sabire u vrijeme cvjetanja biljke i pritom je važno da listovi izgledaju svježe, da su zdravi i neoštećeni.

Bokvica je od davnina poznata kao lišće koje se stavlja na rane i pod zavoj, no postoji više načina primjene bokvice. Kod ogrebotina i ostalih oštećenja kože, svježi se listovi mrve među rukama te stavljaju na ranu. Tako smrvljeni listovi, kada im se doda prstohvat soli i postavi oko vrata. pomažu i u liječenju guše.Primjena bokvice

Čaj od bokvice

Žličicu punu lišća preliti sa 2,5 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj je najbolje piti dok je još topao.

Oblog od bokvice

Zdravo, neoštećeno i svježe lišće izgnječiti drvenim gnječilicama ili drvenim valjkom te staviti na ranu.

Sirup od bokvice

Cijele i svježe listove oprati pod vodom i pustiti kratko da se osuše. Listiće zatim samljeti i iz njih iscijediti sok . 1 litru soka miješati sa 2 kg šećera te kuhati 10-12 minuta. Tako pripremljen sirup konzumirati prije obroka i čuvati u hladnjaku.

Krema od bokvice

15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješati sa 10-15 grama masne kreme te dodati par kapi ružinog ulja i žličicu nevenove masti i dobro izmiješati. Mješavina se koristi protiv akni i gnojnih prištića.

Bokvica u starim knjigama

Još iz davnina u narodnoj se medicini često spominje recept za serum od bokvice koji liječi „sve boljke disanja“, a način pripreme nije mu nimalo standardan.

Za pripremu bokvičinog seruma potrebno je u staklenku od 5 l naslagati 3 cm protisnutih svježih listova te posuti smeđim šećerom u količini još 1 cm te na taj način ponavljati proces slaganja dok se staklenka ne napuni. Staklenku je potrebno ostaviti sa strane na jednu noć te je ujutro opet dopuniti ako su se listovi slegli.

U vrtu se tada iskopa rupa, a poklopac staklenke zalije voskom, te se stavlja u iskopanu rupu i pokriva daskama i kamenjem i zemljom da bude u potpunosti zatrpana te se stavlja vidna oznaka na mjesto kako bi se kasnije moglo pronaći. Staklenka se iz zemlje vadi nakon 3 mjeseca te se dobiveni serum prokuhava i procijedi. Tako pripremljen serum najjači je lijek protiv svih bolesti grla i pluća.

izvor:krenizdravo

Nema komentara:

Objavi komentar