utorak, 22. studenoga 2016.

Plućnjak biljka kao lek – čaj

Lekovito je svih 14 podvrsta ove neobično moćne biljke koja caruje diljem planete, pa i vino i pivo koje možete sami da napravite od ove biljke…
Plućnjak (Pulmonaria officinalis L.) je odavno poznati lek za iskašljavanje, ali nije reč o jednoj biljci, već o njih 14. Toliko je podvrsta plućnjaka koji samoniklo raste širom Evrope, zapadne Azije i severne Amerike, i sve su lekovite.
Spada medu lepe cvetove gustih listopadnih brdskih i planinskih šuma. Raste i medu grmljem, šikarama i živicama, uz puteve i po vlažnim livadama. Sakupljaju se listovi, rede cela biljka, ali bez korena. Sprema se kao čaj u ( mešavini sa drugim biljkama, najčešće zaslađen medom.
Koristi se kod katara disajnih puteva, naročito kašlja s 1 izbacivanjem sluzi, kod gripa, bola u grlu, gubitka glasa, čak i kod krvavog kašlja i upale pluća, hroničnog bronhitisa i tuberkuloze.
Koristan je i za čišćenje krvi, pomaže kod slabokrvnosti i obnavlja telesnu snagu, leči astmu i upalu pluća. Popravlja cirkulaciju, pomaže kod proširenih vena i hemoroida, smiruje upalu sluznice želuca i creva, ubrzava rad želuca, pomaže kod dijareje, dizenterije i crevnih tegoba, ubrzava rad bubrega i izlučivanje mokraće, pomaže kod upale bubrega, bešike, mokraćnih kanala i krvi u mokraći…
Ovo je otporna i trajna zeljasta biljka. Samo tamni plućnjak (Pulmonaria obscura L.) i meki plućnjak (Pulmonaria mollis L.), nemaju lako uočljive pege na listovima. Cvetovi su najpre ružičaste, a kasnije plavo ljubičaste boje, sakupljeni u guste cvatove. Starenjem cvetova menja se i procenat alkaloida u soku, pa se zato često istovremeno rađaju ružičasti i ljubičasti cvetovi, koji se u narodu nazivaju “brat i sestra”. Različita boja cvetova služi pčelama za orjentaciju, jer ružičasti su već oprašeni, dok ljubičasti nisu.
Mlade listove kuvati kao varivo, koristiti kao dodatak šupama, ili umakati u umućeno jaje i pržiti na vrelom ulju. Cvetove jesti sveže, umešane u salate od drugog lisnatog povrća.
Plućnjak sadrži i otrovne alkaloide, pa zato njegov čaj ne treba piti u prevelikim količinama i dugo. Može da nadraži sluznicu želuca i creva, čak i da ošteti bubrege. Kod osetljivih, listovi plućnjaka nadražuju kožu i izazivaju alergiju.
ČAJNE MEŠAVINE
Čaj za bronhitis i astmu
– 50 g plućnjaka
– 20 g listova timijana
– 30 g iglica bora
– 30 g cvetova kamilice
– 2,5 dl kipuće vode
– 2 kašike meda
Pomešati usitnjeno suvo bilje, pa 1 kašiku ove mešavine preliti kipućom vodom, umešati med, poklopiti i ostaviti 2 sata. Čaj procediti i piti 2-3 x dnevno, u gutljajima.
Čaj za upalu bubrega i krv u mokraći
– 50 g plućnjaka
– 50 g listova koprive
– 30 g listova maslačka
– 30 g listova breze
– 30 g preslice
– 30 g kore vrbe
– 40 g stolisnika
– 2,5 dl hladne vode
Usitnjeno suvo bilje pomešati,pa 1 kašiku preliti hladnom vodom, kratko prokuvati, poklopiti i ostaviti 10 minuta. Čaj procediti i piti nezasladen 3 x tokom dana.
Čaj za kašalj i promuklost
– 50 g plućnjaka
– 30 g listova belog sleza
– 50 g Ustova timijana
– 2,5 dl kipuće vode
– 2 kašike meda
Usitnjeno suvo bilje pomešati, pa 1 kašiku preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti 10-15 minuta, pa procediti, zasladiti medom, i toplo piti 3 x dnevno.
Biljno vino
/kašalj i bronhitis/
– 50 g plućnjaka
– 20 g listova sabljastog trpuca (Plantago lanceolata L.)
– 20 g listova podbela
– 20 g korena sladića
– 2 l belog vina
– 1 kg meda
Usitnjeno suvo bilje preliti vinom, zakuvati, dodati med i još kuvati 5 minuta na laganoj vatri. Skloniti, poklopiti, ohladiti, a potom procediti i piti 2-3 x dnevno, po 1 čašicu, posle jela.
Sa mlekom
– 1 kašičica plućnjaka
– 2,5 dl mleka
– 1 kašika šećera, ili meda
Usitnjeni suvi plućnjak preliti kipućim mlekom, poklopiti i ostaviti 10-15 minuta, pa proce-diti, zasladiti i piti toplo 2-3 x dnevno.
Plućnjak u vinu
– 2 šake svežeg plućnjaka
– 1 l belog vina
– 150-200 g meda
Usitnjeni svezi plućnjak preliti vinom, lagano kuvati 5 minuta, skloniti sa vatre, dodati med,
Eonovo zakuvati i procediti, a ad se ohladi, piti 2-4 x dnevno, po 1 čašicu.
Tinktura
– 6 kašika plućnjaka
– 2,5 dl 70 % alkohola
Izdrobljeni suvi plućnjak staviti u flašu, preliti alkoholom i dobro zatvoriti. Ostaviti 6 nedelja na toplom, povremeno mućkajući, a na kraju procediti i piti 2-3 x dnevno, po 20-30 kapi, pomešane sa malo vode. Ako tinkturu pripremate od svežeg plućnjaka, uzmite duplu količinu, zatvorite i ostavite da odstoji 3 nedelje.
Pivo za promukle
– 1-2 kašičice plućnjaka
– 2,5 dl piva
Izmrvljeni suvi plućnjak preliti pivom i na vatri lagano zagrevati nekoliko minuta, ali ne sme da proključa. Pivo procediti i toplo piti 2 x dnevno, u gutljajima, posle jela.


izvor:cajeviza

Nema komentara:

Objavi komentar