utorak, 22. studenoga 2016.

Opasnosti pri branju i korištenju ljekovitog bilja

Vjerojatno ste ovih dana često u prirodi, pa možda vam padne na pamet ubrati ljekovite biljke, i osušiti ih za čaj ili začin jelu, ili od njih napraviti vlastite ljekovite pripravke. Neupitna je ljekovita snaga biljaka koje nas okružuju, ali postoji i druga strana medalje. Kroz prošlost su trovači najčešće koristili biljke, a poznat je i nedavni slučaj smrti u Gorskom Kotaru, u grupi koja je eksperimentirala s otrovnom bunikom (Belladona). Svaka biljka ima svoje zakonitosti, a pripravci od bilja su specifični, koncentrirani ljekovi koji nisu pogodni za svakoga. Pa, pri odlasku u prirodu, osim šešira i zaštitne kreme, opreza od krpelja i zmija, potrebno je naučiti ponešto i o onoj tamnoj, opasnoj strani biljaka. Većina upozorenja vezanih za ljekovite bilje odnosi se na trudnice, dojilje, djecu i kronične bolesnike. Trudnicama se ne preporučuje koristiti većinu ljekovitog bilja, a djeca mlađa od 4 godine ne smiju piti "jake" čajeve, npr. od metvice, ružmarina ili kadulje.

Anđelika - Angelica archangelica

Anđelika razrjeđuje krv, pa je s oprezom trebaju koristiti osobe koje piju lijekove za razrijeđivanje krvi. Također nije pogodna za trudnice. Velike količine anđelike povisuju krvni tlak i ubrzavaju rad srca. Eterično ulje anđelike je fototoksično, jer sadrži furanokumarine, spojeve koji nakon izlaganja suncu uništavaju stanice kože.

Anis - Pimpinella anisum

Anis se smatra sigurnom biljkom, ali može biti poguban za osobe alergične na anetol, kojeg anis sadrži u velikoj količini. Eterično ulje anisa može uzrokovati mučninu, povraćanje i nesvjesticu, posebno kod djece. Također može nadražiti osjetljivu kožu.

Arnika, brđanka - Arnica montana

Osušeni cvjetovi imaju antiseptička, antifungalna i bakteriostatska svojstva, ali je česta alergija na ovu biljku.

Bazga - Sambucus nigra

Listovi, grančice, peteljke i korijen bazge su otrovni, sadrže cijanid i ne smiju se koristiti. Bazga može izazvati slabost, povraćanje, proljev i grčeve. Moguće su i alergije na ovu biljku- problemi s disanjem i crvenilo kože. Trudnice i dojilje ne smiju koristiti bazgu, zbog rizika od pobačaja i oštećenja ploda.

Bergamot - Citrus bergamia

Preparate bergamota trebaju izbjegavati svi koji imaju zdravstvene probleme. Bergamot je poznat kao biljka koja stimulira menstruaciju, pa je trudnice i osobe s poremećajem menstrualnog ciklusa trebaju izbjegavati. Eterično ulje bergamota je fototoksično, sadrži furanokumarine, spojeve koji nakon izlaganja suncu uništavaju stanice kože.

Bosiljak - Ocimum Basilicum

Trebaju ga izbjegavati trudnice i dojilje.

Boražina - Borago officinalis

Listovi boražine sadrže tragove pirolizidinskih alkaloida, koji su otrovni za jetru. Zbog toga se boražina smije uzimati isključivo u preporučenim dozama, jer pretjerano korištenje ove biljke može uzrokovati oštećenja jetre. Ne preporučuje se dugotrajno korištenje ove biljke, a trudnicama i dojiljama je zabranjena.

Brusnica - Vaccinium macrocarpon

Brusnica se snažno reklamira kao izuzetno učinkovito sredstvo protiv vrlo otporne bakterije Escherichia coli. Aktivna komponenta je šećer D-manoza. Međutim, brusnica se ne smije koristiti dugi period, jer uništava parenhim bubrega. Zbog toga, umjesto brusnice, koristite preparate D-manoze, kojih ima na tržištu, posebno ako liječite djecu.

Cikorija, vodopija - Cichorium intybus

Cikorija se smatra relativno bezopasnom biljkom. Korijen cikorije sastavni je dio zamjena za kavu- npr. čuvene "Divke". Korijen cikorije sadrži dosta oksalata, pa bi ga trebale izbjegavati osobe koje imaju bubrežne i žučne kamence.

Gavez, crni - Symphytum officinale

Koristi se samo izvana, ali ne na oštećenoj koži. Ne koristiti ga dugi period. Trudnicama je zabranjen.

Ginkgo - Ginkgo biloba

Iako je bezopasan ako se uzima u preporučenim količinama, ginko nije uputno uzimati "na svoju ruku". Povećan unos ginka može dovesti do proljeva, mučnine, nemira, glavobolje i povraćanja. Kod nekih osoba se pri korištenju ginka javljaju različiti problemi s venama.

Glog, bijeli - Crataegus monogyna

Glog smatraju vrlo sigurnom biljkom za uporabu. Velike količine gloga mogu uzrokovati pospanost i značajan pad tlaka, koji može dovesti i do nesvjestice.

Gospina trava (kantarion) - Hypericum perforatum

Mnogi vjeruju da je ulje gospine trave (kantariona) najbolje sredstvo za tamnjenje i za zaštitu kože od UV zraka. Istina je potpuno drukčija- gospina trava je fototoksična- pod utjecajem UV zraka može izazvati crvenilo kože i opekotine. Zbog toga ga ne koristite kad idete na sunce. Pripravci od gospine trave se koriste protiv depresije, međutim, osobe koje piju antidepresive iz grupe MAO- inhibitora, ne smiju koristiti gospinu travu, jer ova dva lijeka interferiraju. Ako se koriste pripravci od gospine trave, nije uputno jesti dimljeno meso.

Hmelj – Humulus lupulus

Hmelj pripada istoj porodici kao i kanabis (marihuana), pa se ne preporučuje dulja uporaba hmelja. Trebaju ga izbjegavati i trudnice. Cvjetovi hmelja su zabranjeni osobama koje pate od depresije.

Imela - Viscum Album

Imelu ne smiju koristiti osobe koje su preosjetljive na neke proteine ili imaju kronične, progresivne infekcije, kao što je tuberkuloza ili AIDS.

Izop - Hyssopus officinalis

Izop je iznimno cijenjena biljka, ali je ne smiju koristiti trudnice, jer izaziva krvarenje i može dovesti do pobačaja. Izop je iznimno bogat jodom, pa nije preporučljiv osobama narušene ravnoteže joda u organizmu. Izop može iritirati i mukozne membrane.

Kadulja - Salvia officinalis

Iako je spasonosna biljka, s kaduljom valja biti iznimno oprezan! Kadulja sadrži tujon, koji je otrovan, pa je se ne smije koristiti dulje vrijeme- nikako je nemojte koristiti dulje od tjedan dana uzastopno. Kadulja spušta krvni pritisak, a trebaju je izbjegavati trudnice i osobe koje boluju od epilepsije.

Kamilica, rimska i gemanska - Matricaria chamomilae, Anthemis nobilis

Kamilica je jedna od najkorisnijih biljaka. Ne smije se kuhati, jer se tako uništavaju ljekovita eterična ulja. Međutim, kamilica smanjuje djelotvornost velikog broja lijekova- npr. lijekova protiv zgrušavanja krvi. Čaj od kamilice sadrži tanine, koji mogu smanjiti apsorpciju željeza, pa ga trebaju izbjegavati anemične osobe koje koriste pripravke sa željezom. Također je poznato da kamilica podiže broj leukocita. Zbog umirujućeg djelovanja, s oprezom je trebaju uzimati osobe koje piju tablete za smirenje iz grupe benzodiazepina (Xanax, Misar i sl). Rimsku kamilicu ne smiju koristiti trudnice.

Koromač, komorač - Foeniculum vulgare

Koromač ima jako estrogensko djelovanje, pa ga trudnice ne smiju koristiti. Neke osobe ne mogu probaviti koromač. Eterično ulje koromača ne smije se udisati, niti koristiti za kuhanje, jer je otrovno i može izazvati povraćanje, nesvjesticu i mučninu.

Kopar - Anethum graveolens

Kopar je fototoksična biljka, pa izlaganje suncu neposredno nakon konzumiranja kopra može dovesti do crvenila kože (fotodermatitisa).

Kopriva - Urtica dioica

Kopriva zna jako opeći, pa je se ne smije brati bez rukavica i dugih rukava. Iako su rijetke alergije na koprivu, i iako se smatra sigurnom biljkom za uporabu, trudnice je trebaju izbejgavati, jer utječe na menstrualni ciklus. Također je s oprezom trebaju uzimati osobe koje koriste lijekove.

Lavanda - Lavandula angustifolia

Lavanda često smanjuje aktivnost lijekova. Iako alergije nisu česte, neke osobe na lavandu reagiraju povraćanjem, glavoboljom ili mučninom. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati lavandu.

Limunska trava - Cymbopogon citrates

Limunska trava pojačava krvarenje i uzrokuje stezanje maternice, pa nije dopuštena trudnicama.

Lipa - Tilia europea

Ako se koristi dulje od deset dana uzastopno, u periodu od 3 mjeseca može oštetiti srce.

Loboda, cjelolista - Levisticum officinale

Loboda nije preporučljiva osobama s bubrežnim bolestima, te edemima uzrokovanim bubrežnim i srčanim bolestima. Trudnice i dojilje trebaju je uzimati s oprezom.

Mačja metvica - Nepeta cataria

Biljka je poznata kao stimulator menstruacije i kontrakcija maternice, zbog čega je trebaju izbjegavati trudnice i žene s poremećajem menstrualnog ciklusa.

Maslačak - Taraxacum officinale

Kontakt s biljkom može izazvati crvenilo i svrbež kože. Od maslačka se u prošlosti pravila zamjena za med, ali obzirom da može izazvati pojačanu proizvodnju želučane kiseline, maslačak trebaju izbjegavati osobe koje imaju čir na želucu. Maslačak je izuzetan diuretik, pa ga s oprezom trebaju koristiti kronični bolesnici.

Melisa, matičnjak - Melissa officinalis

Melisa je terapeutska biljka, i nema značajnih nuspojava. Međutim, trudnice i dojilje je trebaju koristiti s oprezom.

Metvica, paprena - Mentha piperita

Paprena metvica usporava stvaranje mlijeka, pa je dojilje trebaju izbjegavati.

Origano - Origanum vulgare

Na origano mogu biti alergične osobe koje imaju alergije na biljke iz porodice Labiatae. Neke od alergijskih reakcija na ovu biljku mogu biti dramatične - bol u prsima, problemi s disanjem, otekline i crvenilo kože i sluznice. Origano nije preporučljiv niti za trudnice.

Peršin - Petroselinum crispum

Alergije na peršin su rijetke, međutim peršin sadrži značajnu količinu oksalata, pa ga trebaju izbjegavati osobe s bubrežnim i žučnim kamencima. Korijen peršina ne smiju koristiti trudnice, niti bolesnici s akutnim bolestima bubrega.

Piskavica - Trigonella foenum-graecum

Piskavica lagano snižava nivo šećera u krvi, čega trebaju biti svjesne osobe koje boluju od dijabetesa i hipoglikemije. Trudnice je trebaju izbjegavati, jer ima estrogensko djelovanje i stimulira maternicu.

Rutvica, ruta - Ruta graveolens

Ruta je zabranjena trudnicama, jer pospješuje menstrualno krvarenje. Velike količine rute su otrovne i mogu izazvati jake bolove u želudcu, povraćanje, pa čak i smrt. Ruta produljuje vrijeme zgrušavanja krvi, pa je ne smiju je uzimati osobe koje krvare, imaju čir na želudcu ili boluju od bolesti mjehura, bubrega i jetre. Eterično ulje rute je vrlo hlapljivo i ako se udiše, može uzrokovati oštećenje bubrega i propadanje jetre.

Ružmarin - Rosmarinus officinalis

Ružmarin povisuje krvni tlak. Pretjerana uporaba može izazvati menstrualne grčeve i iritaciju crijeva. Biljka je koja može izazvati pobačaj, pa je zabranjena trudnicama. Zabranjen je i oboljelima od epilepsije.

Sena - Cassia acutifolia, Cassia Senna

Sena ima lagano odbojan okus, koji kod nekih osoba može uzrokovati mučninu. Ne koristite je ako imate hemoroide, proljev ili upalu crijeva. Zabranjena je trudnicama i dojiljama.

Sladić - Glycyrrhiza glabra

Sladić se dulje vrijeme smije koristi samo pod stručnim nadzorom. Sladić ne koristite ako imate povišen krvni tlak.

Timijan, vrtni - Thymus vulgaris

Timijan sadrži timol, koji u velikim količinama izaziva glavobolju, mučninu, gastritis, vrtoglavicu, zastoj srca i pluća. Svježi timijan trebaju izbjegavati trudnice i osobe s povišenim krvnim tlakom.

Vlasac - Allium schoenoprasum

Ova biljka je fantastična zamjena za crveni luk, jer sadrži sumporne komponente koje joj daju specifičan miris luka. Kontakt s biljkom može izazvati alergije, kontaktni dermatitis i urtikariju. (Mila Prlj)

izvor:iPress.hr

Nema komentara:

Objavi komentar