ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Vrkuta/čudo od biljke

VRKUTA ( Gospin plašt) - Alchemilla vulgaris L.
Ostale vrste: Srebrna vrkuta * ( Alchemilla alpina), A. hybrida L (Mill) – križani gospin plašt, A. hoppeana (Rchb) – Hopov gospin plašt – koje su također ljekovite.
Porodica: ruže (Rosaceae)
Ostali nazivi: virak, lava, lavska noga, rosanica, rosnik, plahtica, obična vrkuta, navadna plahtica…
Opis biljke: Sam narodni naziv govori da je velika pomoć ženama - skoro da se ne može nabrojati za što je sve ljekovita. Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima, a uzgaja se i u vrtovima.
Raste u predalpskim područjima već na visini od 600 do 700 m. Njegova su prava domovina prave alpske sjenokoše gdje raste zajedno sa sjajnom vrkutom koja je ljepša, vrlo skromna i bez velikih zahtjeva pa raste na kamenitoj, siromašnoj zemlji. Običan virak više voli masnije zemljište, unatoč jednostavnom izgledu. To je trajna zeljasta biljka slična grmu , visoka oko 40 cm., čiji izdanci plavozelene boje kasnije postaju crvenosmeđi i kudravo dlakavi. Krupni okrugli listovi su naizmjenično postavljeni na peteljkama i dlakavi, sa 7-11 režnjeva, zupčasti na rubu na čijim se dlačicama , kao na trepavicama zadrže kapi rose ili kiše, prelijevajući se divnim bojama, odatle i ime - alchemilla!
Cvjetići su mali, žućkastozeleni, tvore na kraju stabljike neku vrstu štitca. Korijen i biljka su bez mirisa , gorki i stežu usta. Cvat se ne oplođuje, pa se gospin plašt množi nespolnim načinom – širenjem korijenja.
Povijest: U lisnome lijevku gospina plašta noću se nakupi rosa , a alkemičari - na koje upućuje i prvi dio botaničkog naziva – u davnini su tu bistru kap nazivali «nebeskom vodicom», pa je uzimali za tajno stvaranje «kamena mudraca» i pretvaranje običnih kovina u zlato.
Davni su narodi vjerovali da je ova biljka da je ova biljka najljekovitija ako se ubere noću kad je Mjesec u posljednjoj četvrti. Germani su biljci dali ime po svojoj božici prirode - Frigge, Slaveni možda po svojoj božici Vesni, (božici proljeća), ali je s pokrštavanjem potisnuto svako «pogansko» ime. Zamijenila ga je Bogorodica. Otud i gospin plašt. U Francuza se naziva «manteau de Notre-Dame». Na Islandu je gospin plašt sveta biljka.
Paracelsus i kasniji znalci hvalili su gospin plašt kao «čudesnu travu», a sok kao dragocjeni melem za rane.
Kemijski sastav: sadrži minerale, organske tvari , neki saponin, gorku tvar, biljno ulje i smolu te tanine. Također sadrži flavonoide, fitosterine, salicilnu kiselinu u tragovima, a značajno je da tanini iz gospinog plašta djeluju blago a svejedno imaju jako ljekovito djelovanje.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se prije cvatnje skupljaju listovi i mlade grančice. ( VI – VIII ) . Ubire se i cijela biljka bez korijena. Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi, beremo ih u vrijeme cvatnje, a listove možemo brati i kasnije.

Ljekovito djelovanje: Ona skuplja i zateže tkivo, zato je izrazita taninska droga, ujedno je i adstrigens i tonik.
Potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jača srčani mišić, liječi upale, čireve, čak i ako su zapušteni. Kod slabunjave djece - i odraslih - djeluje protiv mišićne slabosti i slabosti udova – doduše neznatno, ali ipak korisno pomoćno sredstvo, koje je neškodljivo, i treba ga piti najmanje godinu dana. Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, preporučuje se kod niza bolesti - sve ženske bolesti: poteškoće u vrijeme klimakterija, menstruacijske tegobe, bijelo pranje, bolovi u trbuhu, povrede nakon poroda, mlitavi trbuh nakon teškog poroda, spuštena maternica, preponske kile; vrkutom se jača stjenka maternice i time sprečava pobačaj, ona liječi zapuštene čireve, gnojne rane, ubode i posjekotine te groznicu uslijed povreda, liječi epilepsiju, jača mišice kod djece, zaustavlja povećanje šećera u krvi i zakrečenje krvnih žila;
liječi upalu dišnih organa, zaustavlja krvarenje desni poslije vađenja zuba, umanjuje bolove kod gihta i reume i dr.
Najnovija znanstvena istraživanja pokazala su da neke tvari u gospinom plaštu čak sprečavaju rast stafilokoka – bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski znanstvenici su otkrili da tvar iz vrkute (agrimonin) zaustavlja rak dojke!
Vrkuta jača i na taj način što djeluje protiv malokrvnosti. Ipak treba istaknuti najvažnije: vrkuta liječi pojačani sekret, bolne menstruacije, koje i regulira, a pospješuje i olakšava porođaj. Pomaže kako u klimakteričnim, tako i u pubertetskim smetnjama (za ove zadnje pije se čaj od vrkute i hajdučke trave, u omjeru 1:1).Ne smiju je uzimati oni koji boluju na zuč ili imaju gastro probleme.
Kod djece vrkuta prekida proljev bez ikakvih neugodnih pojava.
Kod žena koje se teško porađaju liječi slabost maternice, a zaštita je i od pobačaja. Bilo bi poželjno da svaka buduća majka od trećeg mjeseca trudnoće pije čaj od ove biljke. Kad se pomiješa sa rusomačom (hoću-neću travom) (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lijek protiv svih ženskih bolesti, čak i protiv ispadanja maternice.
U tim slučajevima pije se čaj od svježe ubrane vrkute, i to četiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. U isto vrijeme treba masirati te dijelove tinkturom od spomenute rusomače- (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdol prema gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajdučke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta nedjeljno. (Ista kupka se može koristiti dva puta).
Poznavaoci kažu da "Dvije trećine ginekoloških operacija bilo bi nepotrebno ako bi na vrijeme i to u dužem vremenskom periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, ona liječi sve bolesti donjeg dijela tijela, upale, čireve i prelome. Svaka žena bi posle porođaja trebala piti čaj od gospinog plašta. Izvana, smrvljena i kao oblog, ova biljka liječi rane, ubode i posjekotine... ojačava djecu kojoj su, iako se dobro hrane, slabi mišići".
Vrkuta je odlična i kao sredstvo protiv debljine, dovoljna je količina od 2-3 šalice na dan, i vitka linija je osigurana.
MJERE OPREZA I UPOZORENJA: osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrima ili žuči, ne preporučuje se uzimanje pripravaka od vrkute!
RECEPTI:
Čaj: 1 čajna žličica vrkute prelije se šalicom vrele vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Doza je 2 šalice na dan, a poslije porođaja se pije puno čaja prvih 8-10 dana.
Uvarak: u litri vode skuhati 30-50 grama osušene biljke bez korijena - za dvojaku primjenu: protiv bijelog pranja /ispiranje/ i crijevnih katara /klistir/.
Naljev: u razmjeru šalica vode na tri žličice osušenog lišća preliti biljnu masu vrelom vodom. Neka odstoji 10 minuta. Ocijeđeni čaj piti po tri šalice dnevno.
ČAJ II - 3 velike žlice svježe ili suhe vrkute preliju se litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo topao; posebno se preporučuje trudnicama jer im olakšava porod.
Opisani je čaj vrlo djelotvoran kod analnog i vaginalnog svrbeža, a pije se 3-4 šalice dnevno; istovremeno se tim čajem ispiru dotična mjesta. Isti se čaj rabi i za ispiranje gnojnih rana, vlažnih ekcema i upaljenih očiju.
Ako tom čaju dodamo malo orahova lišća, dobivamo izvanredni lijek protiv krvarenja, posebno poslije prometnih udesa. Pije se 3-4 šalice dnevno, tijekom dva tjedna. Istovremeno se preporučuje i kupelj od vrkute.
ČAJ OD SREBRNE VRKUTE - l veliku žlicu suhih listova srebrne vrkute prelijemo s 1/4 l hladne vode, ostavimo da zakipi i nakon 15 minuta procijedimo. Dnevno se popije 1/4 l toga čaja, kao lijek koji jača srce i slabe mišice kod djece te pospješuje izlučivanje vode iz tijela. Tom čaju, uglavnom radi poboljšanja okusa, redovito dodamo malo matičnjaka i metvice.
ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima vrkuta i rusomača: 2 velike žlice te mješavine preliju se s l litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procijedi; pijemo ga l litru na dan, vrlo toploga tijekom 2 tjedna, kao izvanredan lijek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multiple skleroze. Važno je da ovaj čaj piju djeca sa slabim mišićima. Tada će se dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje kupelj od uvarka vrkute.
ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima vrkuta, gospina trava, metvica, mrtva kopriva i stolisnik: l žlica te mješavine prelije se l litrom vrele vode i nakon 3 minute se procijedi i stavi u termos-bocu. Ta se količina čaja popije tijekom dana, a kura traje 2 tjedna; izvanredan je lijek za čišćenje krvi.
ČAJNA MJEŠAVINA II- u jednakim dijelovima vrkuta i stolisnik: 3 velike žlice te mješavine preliju se l litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo toplo, kao izvanredan lijek za reguliranje menstruacije, posebno ako mlade djevojke usprkos lijekovima nemaju menstruaciju.
KUPELJ - 200 g suhe ili svježe vrkute prokuha se u 3 l vode i izlije u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se ostaje 10-20 minuta i odlazi u krevet.
MAST : Protiv svrbeža stidnice upotrebljava se mast pripremljena od 2 grama vodenog ekstrakta gospinog plašta, 10 grama ružinog ekstrakta te 10 grama lanolina i 20 grama vazelina. Javi li se koji ekcem, doda se toj masti 10 grama cinkovog oksida.
Tinktura: 200 grama usitnjene biljke prelije se sa 1 litrom 60 % alkohola i zatvoreno drži na toplome mjestu mjesec dana uz povremeno protresanje. Koristi se za unutarnja krvarenja u dozi 10-15 kapi 2 X na dan i kod vanjskih krvarenja za dezinfekciju rana i liječenje raznih kožnih nečistoća.
Dodatak: Vrkuta sa šećerom: 100 grama svježe vrkute usitniti i pomiješati sa 100 grama šećera u prahu, te sve u mužaru ( posudi za tucanje) tucati dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesu raširiti na čistoj tkanini te ostaviti na prozračnom mjestu 2-3 dana. Potom ponovo smjesu staviti u posudu za tucanje te tucati dok se ne dobije prah. Prah se pohranjuje u tamnu staklenu posudu s navojem, te uzimati 3-5 čajnih žličica na dan. Nakon godine dana, treba napraviti novi prašak!
Mladi listovi služe za spravljanje vitaminskog čaja, čorbi, variva i pirea pri ishrani u prirodi.
Čajeve piti nezaslađene!
* kod nas zaštićena vrsta i ne smije se brati! Raste u predjelu Alpa.

izvor:trudnoca.net

Nema komentara:

Objavi komentar